Zasady segregacji odpadów

Zasady segregacji odpadów

ZMIESZANE PLASTIK I METAL PAPIER I TEKSTURA SZKŁO BIO
Wrzucamy:

  • Odpady kuchenne pochodzenia zwierzęcego -odpadki z ryb, mięsa i kości
  • Jajka i skorupki jaj
  • Tłuste/zabrudzone, mokre opakowania papierowe
  • Odpady higieniczne: pampersy, wata, bandaże
  • Ceramikę, szkło okienne, zbite szkło, lustra
  • Wkłady do zniczy
  • Opakowania pod ciśnieniem typu spray
  • Worki z odkurzaczy, popiół
  • Papier i karton laminowany lub zanieczyszczony wapnem, cementem
  • Worki po cemencie, węglu
  • Opakowania po lekach
  • Porcelana, figurki, płyty CD
  • Zużyte jednorazowe ręczniki kuchenne i chusteczki higieniczne
  • Naczynia jednorazowe
  • Sztuczne kwiaty
  • Gąbki szmatki
  • Odchody zwierząt
  • Niedopałki papierosów
  • Puste zapalniczki
  • Żwirek, trociny z kuwet od zwierząt
  • Zużyte ubrania, tekstylia i buty
  • Włosy, sierść, pióra
  • Produkty skórzane i futrzane
  • Paragony, pergamin, papier termiczny i lakierowany
Wrzucamy:

  • Butelki po napojach
  • Plastikowe opakowania
  • Puste tubki po paście do zębów
  • Kapsułki po kawie
  • Opakowania po chemii gospodarczej
  • Nakrętki z tworzywa sztucznego, kapsle i zakrętki od słoików
  • Torebki i folie aluminiowe
  • Styropian opakowaniowy
  • Pojemniki po jogurtach i śmietankach (opróżnione – nie muszą być umyte)
  • Reklamówki, folie plastikowe
  • Folie aluminiowe
  • Puszki po napojach
  • Puszki metalowe po żywności
  • Koperty z folią bąbelkową
  • Opakowania plastikowe po jajkach
  • Opakowania wielomateriałowe tzw. tetra pak: kartony po napojach, sokach, mleku, śmietankach i serkach.
Wrzucamy:

  • Gazety
  • Kartki
  • Zeszyty
  • Czasopisma
  • Książki
  • Katalogi
  • Ulotki
  • Tektury
  • Papier biurowy
  • Koperty bez folii bąbelkowej
  • Kartony
  • Opakowania kartonowe po jajkach
  • Torby papierowe
Wrzucamy:

  •  Słoiki
  • Butelki
  • Szklane opakowania po kosmetykach
  • Butelki po perfumach
Wrzucamy:

  • Trawę
  • Liście
  • Rozdrobnione gałęzie
  • Kwiaty
  • Chwasty
  • Odpady pochodzenia roślinnego: obierki po owocach i warzywach
  • Przeterminowane produkty spożywcze
  • Odpady kuchenne: resztki żywności pochodzenia roślinnego, fusy po kawie i herbacie
  • Stary chleb, przeterminowane wyroby cukiernicze, ciasta, drożdżówki, itp.

Pobierz ulotkę PDF